Friday, January 11, 2013

Fuhh..kan dah kena !



In The Name Of Allah..
Doaku moga teman-teman dilimpahi ketenangan & Cahaya Rabb :)

Eh, sebelum tu dah baca Al-Kahf? Belum, ok spent masa jap 20 minit untuk baca + tadabbur ^^v


Hari tu semasa BerpetakGuMbira terasa seperti terhentak-hentak dada ni, bila seorang sahabat katakan,

KAU TAK TAHU MASALAH UMMAH!!

Blurr ...??


Allahuakhbar, yup saya akui kebarangkalian saya ada culas tentang hal ini,kebarangkalian saya tertinggal atau meninggalkan isu ini dan...... Saya tak salahkan sahabat saya, dia memang ada HAK untuk mengatakan sebegitu dan saya cuba menilai balik sejauh mana diri ini dalam gerak kerjaIslam..*hoho..sudahkah aku?*

Saya cuba bertanya, why she said like that? I just wondering to know... 

Ni, jawapannya..

Disebabkan saya ni selalu terkedepan sikit saja (kedepan bukannya apa pun,just sharing-sharing isu Lynas,isu mahasiswa kini,hasut deme pi #KL112..he3)*astaghfirullah..jauhkanlah aku dari Riya'..* sampaikan selalu ter'miss' masalah persekitaran..dia menghasut saya agar tinggalkan perkara keterdepan tu dan cuba bawa dakwah di kolej..hahakkk..

Mungkin, ada benarnya juga..

Seorang aktivis apatah lagi pendukung  mesti cakna akan kedua-dua perkara , tak kisahlah samada dakwah dan tarbiah persekitaran mahupun diri apatah lagi hal-hal Siasah. Perlu diedjustkan sikit hal-hal Siasah @ bahasa mudahnya isu Politik ini pun satu dakwah juga! Betul tak?


Yup, masalah yang dihadapi sahabat-sahabat di kolej,

"Tak nak la turun musalla, ramai lelaki..."


"Nanti orang cakap apa pula bila kita solat kat surau..dah la jauh."

ahak..Tu baru isu surau, belum lagi isu aurat,couple..hok ni tok soh nak ngoyak?*^#%


Apa yang penting, tak kisahlah anda ni pelajar, tukang sapu,pensyarah,polis,peniaga,APG,artis,pelukis apa pun anda sumbang sarankanlah harta,jiwa,tenaga empat tiga kerat yang anda anda untuk Islam terchenta ini.Tak kisah apa jua bidang anda,tempat anda,rupa anda,sikap anda just show Islam is very nice, Osem, terbaikkk and ask the people to do amar makruf nahi mungkar! Mudahkan. Tapi tak ramai yang mampu buat. Saya doakan salah seorangnya adalah anda dan saya.

Mungkin dengan usaha kiter yang sedikit tu mampu memberikan pahala yang berbukit-bukit di alam sana nanti.Wallahualam.Tapi kita usahakan.

Sumber : IncHeGabbana


Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar. 
9:11

Ini offer murah dari Allah, nak tak nak terserah..ni baru jualan murah,durian runtuh bukan amik kat Sogo,Mydin ea..offer ni dalam surat Chenta Allah untuk hambanya.

Jom Buat pahala yang banyak-banyak!

_____________________________________________________