Wednesday, November 9, 2011

In The name of Allah....

In the name of Allah , Most Gracious and Most Merciful


Moga –moga keredhaan ALLAH bersama kita..

Malang yang menimpa..duka yang melara..
Pasti ada hikmah kerana ujian itu lumrah dunia sahabat!

bila kata-kata berbicara...

Teringat ketika saya mendapat satu sms ‘kata-kata’ dari seorang ukhti..erm,lama juga tak berc0ntact dengan ‘dia’..kebetulan,jiwa ni butukan ‘sesuatu’ untuk diisi..

Alhamdulillah …

“Ukhti,aku mencintaimu kerana agama yang ada pada dirimu,jika kau hilangkan agama yang ada dalam diri,maka hilanglah cintaku padamu”- imam nawawi

What’s ur opinion???

Ma ra’yukum ?

Hmm..
Diri ini bukan tidak menghargai sahabat-sahabat sekeliling..malah mengsyukuri nikmat ini..
tapi kadang-kadang sedarkah kita sahabat..

jika seorang sahabat kita ‘hilang agamanya’,jatuh,tersilap langkah,tersungkur..      
adakah kita akan meninggalkannya?

Dan adakah ‘kamu’ akan meninggalkan saya andai satu hari nanti saya bukan saya yang sekarang?

Malah nun jauh disana di dalam kegelapan.. ‘kamu’ akan tinggalkan saya?

Persoalan yang hanya ‘kamu’ mampu menjawabnya..

Saya?

Tidak !

(semoga segala yang buruk itu muncul hikmahnya,ya ALLAH !)

beruntunglah saya,memiliki sahabat2 terbaik dari Tuhan..saya?

Sahabat , tak kira anda berada di mana..

Ku pohon..

Jika hilang "agama" sahabatmu ini janganlah hilangkan cintamu kepadanya, kasihanilah fitrahnya.. pimpinlah dan bantulah dia bangun kembali. bawalah dia kembali kepada fitrahnya.. 

Saya tak kisah apa pandangan antum atas kata-kata imam nawawi,.saya bukan nak timbulkan kontroversi atas kata-kata beliau…tidak sama sekali.!

Cuma perlu kita mendalami dengan lebih lagi..ya ,perlu mengkaji !

Sebelum tu..jom hayati satu kisah 2 orang sahabat..setiap orang ada perspektif tersendiri..saya meraikannya!

***************************************

Pernah suatu hari, telah dikhabarkan kisah dua orang sahabat yang sangat indah. Semenjak keduanya bersahabat, mereka tidak pernah bergaduh, masing-masing amat menjaga hati masing-masing.

 Indahnya lukisan kehidupan mereka, mereka berkongsi kisah suka dan duka, tawa dan tangis bersama, susah dan senang, sakit dan sihat bersama, dan segala sesuatu mereka sandarkan kepada Allah SWT. Hinggalah pada suatu hari, di tepian pantai, sedang keduanya asyik bercerita kisah hidup masing-masing, maka sahabat pertama bertanya kepada sahabat kedua;

“Semoga Allah memberkatimu wahai sahabatku sehati sejiwa. Persaudaraan kita bukan suatu kebanggaan, bukanlah suatu keseronokan. Orang ramai mendoakan kita. Tumbuh-tumbuhan dan segala jenis makhluk tunduk sujud kepada kita. Sehingga ke hari ini, apakah kamu masih mengaku aku sebagai sahabat seperjuanganmu?”

Sahabat kedua menjawab,

 “Semoga Allah memberkati mu jua. Tanpa Allah siapalah aku, aku bersyukur dengan nikmat pemberian Allah yang tak ternilai di hadapan mataku ini. Dia utuskan kamu untuk menyinari hidupku, memadam kesan-kesan hitam dalam hidupku, menyiram aku dengan curahan air cinta kepada Yang Satu. Masakan tidak aku mengaku kau sebagai sahabat seperjuanganku. Inilah tekadku, aku amat bersyukur ke hadrat Allah kerana dikurniakan sahabat sepertimu..”

“Sesungguhnya iblis dan syaitan amat benci pada kita. Mereka benci kerana kita berkasih sayang kerana Allah. Sampai sekarang, mereka masih gagal. Namun mereka tak pernah berputus asa. Jarum kedengkian, hasad, fitnah, tuduh-menuduh, riya’ dan takbur serta ‘ujub akan mereka cucuk supaya dapat memisahkan persaudaraan kita. Apakah kau tidak takut wahai sahabatku?” Tanya sahabat pertama.

Dengan tenang, sahabat kedua menjawab,

 “InsyaAllah, aku yakin dengan peliharaan Allah SWT kepada kita hingga ke hari akhirat nanti. Semoga ditetapkan hati kita tidak lain hanya kerana Allah SWT, serta dijauhi dari sifat-sifat tersebut. Na’uzubillah…”

Maka kedua-dua sahabat itu pun berdoa bersama-sama. Memanjatkan kesyukuran ke hadrat Allah SWT. Segala penduduk langit dan bumi mendoakan kebahagiaan mereka berdua.

Ditakdirkan pada suatu hari, sedang kedua-dua sahabat itu bersiar-siar di sebuah taman, sambil bertasbih memuji Allah SWT, mengagungkan kebesaran Allah SWT, tiba-tiba mereka terlihat sebuah pohon kurma yang lebat buahnya. Telah diketahui bahawa taman itu adalah taman yang tidak bertuan milik, dan pengunjung bebas memetik buah-buahan di situ. Maka sahabat kedua memohon izin kepada sahabat pertama untuk pergi memetik buah kurma tersebut. Maka dipetiknya beberapa biji sahaja, sekadar mengisi perut yang lapar.

hikmah pohon kurma

Maka keduanya menikmati buah kurma tersebut dengan penuh kesyukuran. Tiba-tiba sahabat pertama bersuara,

 “Maafkan aku sahabatku. Baru sahaja aku teringat bahawasanya pohon ini bertuan milik. Kita telah makan buah kurma milik orang lain. Adalah suatu dosa bagi kita memakan sesuatu yang bukan halal bagi kita tanpa kita meminta izin terlebih dahulu. Salah aku kerana terlambat memberitahumu.”

“Benarkah? Jikalau begitu, kita telah dikira mencuri. Astaghfirullahal azim, aku merasa bersalah kerana memetik buah itu. Apa harus kita buat? Patutkah kita memberitahu tuan punya milik pohon tersebut akan kesalahan kita?” Sahabat kedua bertanya.

“Tidak, aku tak mampu memikirkan jalan penyelesaian buat masa sekarang. Hakikatnya memang salah aku. Aku merasa berdosa yang teramat sangat.” Keluh sahabat pertama.

“Jangan risau sahabatku fillah. Allah bersama orang-orang yang benar. Kita harus berlaku jujur. Mari kita berjumpa dengan tuan pemilik pohon ini. Mudah-mudahan Allah mengampuni dosa kita. Moga tuan milik pohon ini menghalalkan kita kerana memakan buahnya. Aku rela bekerja seumur hidup jika disuruhnya begitu, demi menghalalkan apa yang telahku makan ini. Aku lebih takutkan seksaan Allah SWT.” Sahabat kedua memujuk sahabat pertama.

Namun, sahabat pertama enggan menurut sahabat kedua. Dia berasa amat bersalah kerana gagal memberitahu perkara sebenar tentang pohon tersebut.

“Bagaimana jika tuan pemilik pohon ini enggan menghalalkan buah yang telah kita makan ini?” Tanya sahabat pertama.

Sahabat kedua termenung seketika. Dia mulai ragu-ragu.

Aku mencadangkan kita tak perlu berjumpa dengan tuan pemilik pohon ini. Aku khuatir dia enggan memaafkan kita. Maka seluruh darah dan daging kita tidak halal di sisi Allah.” Sahabat pertama memberi cadangan.

“Kalau begitu, sama sahajalah pengakhirannya. Lebih dahsyat lagi Allah murka atas perbuatan kita. Dia melihat perbuatan kita, Dia tahu yang kita telah melakukan maksiat dan cuba menyembunyikannya. Aku amat takut. Seeloknya aku mencadangkan kita berjumpa tuan pemilik pohon ini. InsyaAllah dengan rahmat Allah, tuan pemilik pohon ini memaafkan dan menghalalkan apa yang telah kita makan. Aku tak mahu tergolong dalam kalangan orang yang dilaknat oleh Allah SWT di akhirat kelak nanti. Sahabat kedua meyakinkan sahabat pertama.

Kalau begitu, engkau pergi seoranglah. Aku tidak mahu. Sebagai sahabatku, harap kau jangan laporkan kepadanya yang aku turut sama makan buah kurma itu ya. InsyaAllah suatu hari nanti aku akan cuba bertaubat kepada Allah SWT atas kesalahanku ini. Mudah-mudahan Dia mengampuni aku. Aku belum cukup kuat berjumpa dengannya, kata sahabat pertama.

Sahabat kedua amat terkejut dengan pendirian sahabat pertama. Lalu dia berkata,

 “Astaghfirullah, bukan dengan cara begini, Allah akan ampunkan dosa kita wahai sahabatku. Kelak akan dipersaksikan di akhirat kelak akan perbuatan terkutuk kita!”

“Ya aku faham. Tapi aku merasakan inilah jalan penyelesaian terbaik. Kita bertaubat sahaja. Allah akan mengampuni dosa kita. Pintu taubatnya sentiasa terbuka bagi hambaNya yang bertaubat kepadaNya.” Sahabat pertama masih enggan.

Wahai sahabatku, janganlah kita dihina di hadapan Allah kelak atas perbuatan kita ini. Aku sebagai sahabatmu tidak sanggup melihat sahabatku ini menjadi penghuni neraka hanya kerana hal yang kecil sebegini. Islam mengajar kita supaya berlaku jujur!” tegas sahabat kedua.

Ah, pedulikan! Aku tidak mahu berjumpa dengan tuan pemilik pohon ini. Lagipun sama sahaja kalau dia enggan menghalalkan apa yang telah kita lakukan ini. Kau mahu pergi, kau pergilah, aku tetap dengan pendirianku! Biarkan aku! Kalau kau rasakan aku tidak layak menjadi sahabatmu kerana ‘dosa’ku pada pandanganmu, maka biarkan aku! Pengakuan sahabat pertama ini membuatkan sahabat kedua terkejut. Dia tidak menyangka bahawa kata-kata tersebut akan keluar dari mulut sahabatnya itu.

Tiba-tiba sahabat kedua menangis. Maka dengan perlahan dia berkata kepada sahabat pertama,

 “Sungguh aku tak sangka dengan pendirianmu ini. Kau telah berubah, astaghfirullah, syaitan benar-benar telah mempengaruhimu. Aku masih ingat kau pernah bertanya kepadaku suatu ketika dahulu, apakah aku tidak takut akan jarum-jarum syaitan yang akan memisahkan persaudaraan kita? Aku meyakinkanmu dengan jawapanku. Aku yakin dengan peliharaan Allah. Tapi, memang benar apa yang dikatakanmu. Kau telah berubah. Jarum syaitan telah menusuki tubuhmu. Aku sangat kecewa dengan perubahan dalam dirimu.”

“Kau sudah tidak memahamiku lagi. Kau benar-benar bukan sahabatku. Maka terpulanglah, pergilah kau kepada tuan si pemilik pohon. Aku dengan pendirianku ini. Mulai hari ini, kita bukanlah sahabat sejati, kata sahabat pertama.

“Baiklah, pergilah engkau dengan sikap engkau itu. Aku benar-benar kecewa. Jika benar kau membenciku, maka tinggalkanlah aku di sini. Aku tak sanggup melihatmu dengan pendirianmu ini. Aku tak rela sahabatku berubah jadi begini. Kau telah mendustai kata-katamu suatu ketika dahulu. Mulai hari ini, aku terima permintaanmu, kita bukan lagi sahabat. Pergilah engkau bertaubat, semoga Allah mengampuni engkau, maka sahabat kedua menangis. Lalu sahabat pertama beredar dari situ. Kebencian merajai segenap hatinya….

Di dalam sebuah gua, terdengar tangisan teresak-esak seorang lelaki. Suara laksana orang sedang berdoa.


“Ya Allah, memang benar apa yang aku alami. Sahabatku benar-benar membenciku kerana kejahatanku. Dia benar-benar sudah tidak mengakuiku sebagai sahabatnya. Apabila aku berlagak seperti seorang pengkhianat, dan aku berlakon seperti seolah-olah aku menafikannya sebagai sahabatku, maka memang benar dia menolakku. Sudah ku duga bahawa dia mengakui aku sebagai sahabatnya hanya kerana kebaikan yang ada padaku. Apabila aku jahat, maka aku bukan lagi sahabatnya. Dia tidak berusaha mendapatkanku. Ku harapkan dia mengejarku, namun dia menghukum aku sebagai pendusta pula. Ya Allah, namun begitu, aku menghalalkan apa yang telah dimakannya, akulah pemilik pohon kurma itu, ampunilah dosa sahabatku ini.

Sahabat pertama tunduk sujud dan menangis dalam gua yang gelap gelita itu
..................................................................................................................

p/s :
sahabatku..

doakanlah untukku..dan jangan mengasingkan diriku dalam kehidupanmu!

Janji sahabat!

Dan ku akan mencuba untuk menjadi sahabat terbaik untuk KAMU!

tiada henti-henti

TERUSKAN MELAKAR!

Tuesday, November 8, 2011

7 0ktober


Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih..

Saya mulakan dengan basmalah agar semua dipermudahkan..

InsyaALLAH…

Agar ALLAH meredhai setiap jiwa-jiwa yang membaca entry ini,

Setiap pengunjung yang bertandang ke blog “ingatlah allah,hati akan tenang” yang dahulunya diberi nama “qalam serikandi tarbawi”..(apa yang penting meseg yang hendak disampaikan)..

Memang betul kata seorang sahabat saya Zahra yang kini sedang berjuang di uia,pj dalam bidangnya

 “nama blog yang menarik membuatkan ia tertarik”
(saya tak kata nama blog saya menarik..Cuma lumrahnya begitulah..nak tarik mad’u kita mesti menarik !)

..dan semua insan yang sedang berusaha mengajak manusia kearah kebaikan dan meninggalkan kejahilan.Ada apa dengan 7 OKTOBER 2011…Dalam waktu itu,masih saya teringat lagi,ketika itu saya masih berjuang di medan sebagai seorang pelajar..

FINAL EXAM !..Ntah mengapa setiap kali menulis tarikh peperiksaan di atas kertas jawapan pasti tertulis ‘1992’..’1992’..’1992’…sepatutnya saya menulis ‘2011’…hanya mampu tersenyum sendirian..agak2nya demam nak makan kek..mungkin!

Hari tu..bahkan untuk minggu itu memang hari yang menyeronokkan..bukan kerana seronok dapat ucapan,dapat keluar dengan junior yang hari lahirnya sama (sanah helwah untuk munirah dan niyana..),
bukan seronok dapat hadiah…tulusnya,semua ini menyeronokkan dan mengembirakan tetapi ada satu perkara yang saya dapat dan lebih menyeronokkan..SAHABAT

Ibu dan abah adalah sahabat terbaik saya..

Mereka sering memberi semangat dan taujih pada saya,even saya jarang bersama mereka..

Apa kata ibu

 “Along,belajar rajin-rajin..moga dapat beri yang terbaik dalam kehidupan dan dapat beri contoh yang terbaik..semoga hariMu  sentiasa bahagia..”Mendalam maknanya tu!~bagi yang mengerti saja…

Belajar bukan hanya pada pelajaran sahaja tapi belajar dalam kehidupan..belajar untuk memahami dan difahami..hidup bermasyarakat,fitrahnya begitu!Contoh yang terbaik,siapa lagi..kalau bukan Rasulullah s.a.w..dalam hati,moga2 aku boleh mencontohi sifat2 baginda..adik2ku yang semuanya hero,moga kalian dapat menjadi HERO yang menumbangkan kebatilan..amin.

Belajar bukan bermakna..saya kena menghentikan semua program! Saya kena tumpu 100% pada akademik…no..no..no..!

Luaskan pandangan anda..jangan sempitkan..ALLAH ciptakan kita supaya mengabdikan diri padaNYA..cara untuk menjadi HAMBANYA bukan secara formal semata-mata..tapi bukan formal pun!

Susah nak hadam ea….=)

Sahabat-sahabat seperjuangan..

Mereka pelengkap dalam jalan dakwah ini..


Saya suka membaca karya Hilal Asyraf..yang mana kebanyakkanya karyanya lebih menekankan ‘Persahabatan Dalam Keimanan’..anda bacalah dalam novel Sinergi,Terasing,Hero,VT…semuanya pasti ada! Kita bersahabat kerana ALLAH..susah ke senang?

 Hah , jawapan itu terletak di tangan anda !

 Apa ALLAH kata,’seseungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara’..

Nah ! Inilah jawapannya..tak kisahlah sama atau tidak fikrahnya,yang penting matlamat kita semua sama..mengabdikan diri pada ILAHI,mengajak manusia beriman pada ALLAH..yang mana akhirnya,menuju jannah..betul tak sahabat?

Tapi kita harus menjalani satu proses Tarbiyyah Islamiyyah..barulah kita faham apa agenda dan misi yang islam hendak bawakan.

Ala..macam zaman sultan Al-Fateh,zaman khilafah dulu…

Sekarang ?

Kenapa macam berbalah aje?Tak boleh ke kembali zaman sahabat2 nabi..?
Cara berfikir dan sikap kita yang berbeza mencetuskan titik perbezaan tu..betul tak?

Ucapan terima kasih kepada sahabat-sahabat yang menjayakan Program KEEP LOVING

..jap..jap..program apa tu??


Tertanya-tanya ke?


Ops,program ini untuk mengeratkan silaturrahim antara batch saya dan termasuk adik-adik sekali yea..memang handal sahabat-sahabat saya yang BERFUTSAL..menangnya, group saya 3-1 (kalu tak silap lah)..then,ada yang menyambung bermain bola tampar,badminton…dan paling lucu sekali.main satu game “SIPUT”..asif,saya tak boleh buat,,sebab geli..dah lihat pun tak tahan hati ini…

yang paling tidak dilupakan..SOLAT DHUHA ATAS PADANG..jarang-jarang melakukan sedemikian kecuali dalam program-program tarbiyyah..yelah,saya dan kamu sedang mengejar ‘ukhuwah berlandaskan keimanan..’’  

Bagaimana ia bisa terbentuk tanpa aktiviti-aktiviti sebegini..betul tak?

Nak faham lagi..HAH ! Anda kena laluinya sendiri..

Happy


Saya mengimpikan agar tergolong dalam golongan yang mengejar kebaikan..saya tak capai lagi tunjangya..indahkan Sahabat! Indahnya ISLAM itu..

Indahnya dapat orang yang mengingatkan kita kepada kematian..terima kasih Fadzlina,sahabat saya juga 
sekarang di UMKL..dalam bidang Pengajian Islam Dan Sains.Sering menasihati sahabatnya ini dalam meniti arus kehidupan..

Ashkuruki alfun syukran yea kak mar @ namanya Sharifah Mardiah Syed Malick..dia banyak mengajar jiwa ini erti ketabahan,tidak kenal putus asa..

Dan sahabat-sahabat ‘’USRAH KITER’’ yang lain,k.nida,yati,azami,kak putri,sarah m,Zahra,shida,ayu,kak wana,ieka,kak nazilah,fiezah,kak hajar,maisarah banyak lagi…yang sudi memberi peluang diri ini hadir dalam hidup kalian..

Adik-adik usrah yang sangat saya sayangkan,bahkan saya sudah anggap kalian sebagai saudara sendiri..syuhada,syeraho,hawwa,shamimi,fatin,zaila,sharifah zubaidah dan aini teman senaqibah..kalian penguatku di kala jiwa ini masih mencari-cari sesuatu !

Dan…….

Terima kasih Ya ALLAH..
Aku tahu ujian yang engkau berikan padaku sebagai penghapus dosa-dosaku yang lalu..maafkan diri ini sahabat yang banyak tersusah disebabkan ku..
Terima kasih Duhai Hati..
Dikau sungguh tabah..
Moga engkau bertambah subur dengan keimanan pabila hadirnya ujian ini..

Tidak mampu katakan apa-apa melainkan ALHAMDULILLAH !

ALHAMDULILLAH !

ALHAMDULILLAH !

ALHAMDULILLAH !

p/s : moga hadirnya keikhlasan..itu yang saya harapkan!!